Selasa, 16 Disember 2014

Festival LAMPU 2014

Wow........

Festival LAMPU (Light And Motion Putrajaya) 2014 telah pun berlalu beberapa hari yang lepas. Pengunjung yang hadir dihidangkan dengan sajian pencahayaan yang sangat menarik. Lebih-lebih lagi pencahayaan yang disajikan menggunakan teknologi moden yang jarang sekali ditemui di Malaysia.

Penulis ingin kongsikan serba sedikit gambar-gambar yang sempat penulis albumkan buat tatapan mereka yang tidak sempat menghadiri festival ini.

Jom hayati gambar-gambar di bawah..
Decorative Arch

 Standing Structure

 Logo LAMPUDigital InteraktifProjection Mapping


Gambar-gambar yang penulis memuat naik ini sebenarnya gambar sewaktu masih lagi dalam proses. Hanya sempat ambil pada waktu ini sahaja. 

Sebenarnya Festival LAMPU ini bukanlah festival yang menayangkan lampu-lampu disegenap pelusuk, tetapi mengenai pencahayaan dan pergerakkannya hasil dibias melalui projektor, seperti projection mapping. 

Oleh yang demikian, suasana ketika festival ini berlangsung kelam dan gelap sebab pemetaan pencahayaan pada bangunan-bangunan yang dilakukan memerlukan suasana yang gelap untuk ia jelas kelihatan pada bangunana tersebut.

Walaupun proses yang dilalui sebenarnya agak rumit kerana setiap inci bangunan perlu di grid kan dengan tepat, namun kesan visual yang dipaparkan sememangnya unik dan menarik.

Pengunjung-pengunjung yang sebelum ini belum pernah melihat panorama seperti ini kebanyakannya kelihatan sungguh teruja dan kagum.

Namun, tidak disangkal juga, penulis melihat terdapat maklum balas negatif mengenai festival LAMPU ini lebih-lebih lagi komen dari pengunjung yang tidak memahami mengenai 'Projection Mapping' kerana bagi persepsi mereka, festival lampu ini mestilah dipenuhi dengan lampu disegenap jalan.

Okeylah, penulis ingin mengundur diri dahulu. Semoga Festival LAMPU akan datang akan banyak penambahan dan penambahbaikan isi-isi di dalamnya. 

Majulah teknologi, majulah anak bangsa..

Hihihiii.. Siap trademark pula..Hahaha
   

Tiada ulasan: